Devine obligatoriu în România. UE a anunţat ce se întâmplă cu plăţile de peste 10.000 de euro în numerar

de: Cojocaru Cristian
20 01. 2024

Parlamentul European a atins un punct crucial în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în Uniunea Europeană (UE). Joi, a fost anunțat un acord istoric, care va impune limite stricte asupra plăților în numerar și va aduce schimbări semnificative în domeniul criptomonedelor, lucru care va deveni obligatoriu și în România. Aceste măsuri au fost adoptate în cadrul eforturilor de consolidare a regulamentelor financiare și de prevenire a utilizării sistemului financiar pentru scopuri ilicite.

Conform noilor reglementări, plățile cash vor fi limitate la maximum 10.000 de euro în întreaga Uniune Europeană. Această restricție reprezintă un pas important în împiedicarea spălării banilor și finanțării terorismului, având un impact direct asupra activităților ilicite care depind de tranzacțiile financiare greu de urmărit.

Comisarul UE pentru servicii financiare, Mairead McGuiness, a subliniat importanța acordurilor atinse în cadrul negocierilor de la Strasbourg: ”Acordurile din această săptămână reprezintă un element foarte important în lupta împotriva banilor murdari în UE.” Aceste măsuri au ca obiectiv acordarea de puteri sporite anchetatorilor financiari pentru a inspecta și suspenda tranzacțiile suspecte sau conturile implicate în activități ilicite.

Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie să fie aprobate de Parlamentul European și să obțină consimțământul liderilor statelor membre în cadrul Consiliului European. Această inițiativă legislativă își propune să uniformizeze și să întărească reglementările împotriva spălării banilor și finanțării terorismului în cele 27 de state membre ale UE.

Obligatoriu în România: plățile cu numerar limitat

În plus, noile reglementări vor afecta și piața criptomonedelor, precum și sectoarele de lux, cum ar fi mașinile, bijuteriile și alte bunuri de valoare. Furnizorii de active vor fi obligați să monitorizeze clienții și să raporteze orice activitate suspectă, mai ales în cazul tranzacțiilor cu o valoare de peste 1.000 de euro.

Această abordare nu vizează doar sectorul financiar, ci și pe cel al bunurilor de lux, cum ar fi metalele prețioase, mașinile și iahturile. De asemenea, agențiile de fotbal, cluburile și comercianții de bunuri de valoare vor fi afectați de noile reglementări, punând sub lupa tranzacțiile dubioase și facilitând detectarea activităților ilicite în aceste domenii.

Această inițiativă face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu, cu obiectivul de a îmbunătăți lupta împotriva finanțării terorismului. După doi ani și jumătate de negocieri, aceste măsuri sunt așteptate să intre în vigoare în cursul acestui an.